fredag 12 november 2010

Två år och farmors bodyguard.

Vid senaste besöket hos barnbarnet i Stockholm skulle farfar och jag passa Ludde medan föräldrarna var på sina arbeten -det kändes väldigt ansvarsfullt ska jag säga. Vi fick stiga upp klockan sju för att få ordentliga anvisningar av vår son om mattider, klädval, dvdanläggning, pippilångstrumpfilmer, middagssömn och att vid eventuell uppdykande maginfluensa som härjade på dagiset genast ringa sonen.
Vi gick denna dag till mötes inställda på "full alert" -här skulle ansvaras, beskyddas och vaktas.
Redan vid första dvdvisningen av favoriten Pippi på rymmen visade barnbarnet sin tvåårscoolhet.
Farfar kunde först inte få på någon film alls och när den efter en halvtimme visade sig på teveskärmen fanns inget ljud."Farfar glasögon", föreslog den lille och lekte vidare med "TommyAnka"-dockorna som köpts med i present för att Pippi Långstrump är favoriten för tiden.
Ett tag tänkte farmor själv ljuda till filmen men efter ytterligare två samtal till sonen blev det så äntligen ljud.
Sen skulle vi promenera i skogen som omger villakvarteren ute på Värmdö,  och sonsonen valde ut bootsen som farmor mest tänkt ha på finpromenader så stegen blev lite osäkra i den kuperade miljön. Tvååringen, karsk och säker i terrängen, blev här mest på alerten och kollade med jämna mellanrum att hans "amor" hängde med i stegen -rena bodyguarden för en styltande sextiplusare.
Till kvällen hade den lille intagit denna uppgift som livvakt så grannlaga att han mitt i kånkandet på lakanshögen till farföräldrarnas sängläger även hann fullfölja sin bevakningsuppgift av farmor.
När sonen skulle greppa turistsängen bar det sig inte bättre än att plastbygeln som höll ihop sängskelettet sköt iväg rakt på hans mor. Då ingrep hjälten med pekfingret i luften: "Pappa inte skjuta amor!", för att sen tillsammans med farfar återgå till bäraruppgiften.
Så det var med full sinnesro farmor somnade in den kvällen i vetskap om att tvåårsbeskyddaren befann sig i rummet ovanför och med undran om vem som behövt ansvara, vakta och beskydda vem under dagen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar